28.11.2021.

Цар и пророк Давид говори: „Уздржи језик свој од зла“ (Пс. 33:13), и „Хвалићу Господа у свако време, хвала је Његова свагда у устима мојим“ (Пс. 33:1,2). Уколико желимо да наш пост буде нешто више од обичне дијете за мршављење, треба да послушамо речи пророка. Треба да научимо да задржимо свој језик и да чувамо мисли кроз општење са Богом. У свако време, а нарочито за време поста треба да „будемо трезвени и бдимо“, јер непријатељ наш ђаво „као лав ричући ходи и тражи кога да прождере“ (1Пет. 5:8).Али у Господу нашем и Спаситељу Исусу Христу имамо сигурну заштиту од сваког непријатеља.

31.10.2021.

Када се душа потпуно погрузи у љубав, она може дисати једино њоме. Светлост љубави ће бити интезивнија тамо где је гушћа тама, где је више греха, зла и мржње. Свакако да ће ово бити деловање благодати (за овакву љубав природни човек и није способан), ово ће бити истинска љубав према Христу и Богу, дах новог, обновљеног човека. Браћо, ето каква је истинска хришћанска љубав!

22.10.2021.

свети праведни Јован Кронштатски: ВЕРА ЖЕНЕ ХАНАНЕЈКЕ Свештеномученик Григорије (Лебедев): ПРОПОВЕД У 17. НЕДЕЉУ ПО ПЕДЕСЕТНИЦИ

17.10.2021.

Браћо и сестре! Ово дело хананејке, овенчано Божијим одазивом – зар није укор за нас? Зар се није оваквом пројавом вере незнабошкиња уздигла на недосежну висину? Тешко се можемо упоредити са њоме. Ми смо у својој слабој вери тако самоуверени, да уколико одмах не будемо услишени, брзо се хладимо, доживљавајући Божије ћутање готово као личну увреду. Бива чак и да постанемо окорели, да се затворимо у себе и спремни да одступимо од Бога. Недоступно нам је живо схватање своје безвредности! Привид смирења површно клизи по нашој души и нисмо способни да дођемо до истинског самоодрицања.

10.10.2021.

Прва и коренита грешка у нашем животу је та што човек одваја душу и живот од свога центра и извора снаге – од Бога. Људска душа се храни Божијим „благом“, и стога сви корени живота јесу у Богу. Међутим, по греховном егоизму, човек је самог себе начинио центром живота и у људском схватању живот је постао само „мој“, душа – „моја“, моћи и способности душе – „моје“. Свеобухватни вртлог егоизма! Живот се врти око лажне осе, постаје апсурдан и завршава се кошмаром.

21.09.2021.

Рођење Пресвете Богородице је дан који нам благовести да се људима приближила очекивана Светлост, која је требала да изведе људски род из власти таме. Сина Божијег – Месију ми величамо као Светлост тиху. Христа називамо Сунцем правде, које је сишло са небеса, да би просветило и осветило васиону и човека. И управо се Рођење Пресвете Дјеве Марије јавило као прва звездица која је преднајавила силазак на земљу Сунца правде и Светлости разума. Ето због чега Христова Црква на данашњи дан кличе: „Ово је дан Господњи, радујте се народи!“.

01.09.2021.

Али ко може, браћо и сестре, детаљно описати све покварености, злонамерности, превртљивости и прелести сатанске? Он и дању и ноћу искушава и плете мреже; будући да је дух, брзо прелеће у свако време и место и подмукло прави сплетке како праведнима тако и грешнима. Улази у домове и поставља саблазни међу мужем и женом, међу оцем и сином, међу мајком и ћерком, саблажњава чак и браћу, љубављу везану. Јури на пијаце, сеје раздоре, пакости, обмане, клетве између купаца и продаваца. Залази и у манастире и помућује спокојство монаха. Пролази чак и у олтаре и уноси свађу међу свештеним лицима. Ноћу док спаваш, он те искушава, ујутро, када устанеш, хитро те гађа својим стрелама, у подне припрема сакривене замке и разноврсне саблазни. Непрестано „поставља заседу у скривеном месту, као лав иза ограде своје; у заседи је да зграби“ (Пс. 9: 30).

15.08.2021.

Господ је овим чудом припремио људска срца да схвате шта је то другачија, свештена, вечна храна, храна за душу; припремо их је да схвате да је Он Сам, Син Божији, та храна, да Он Сам јесте тај хлеб, који је сишао са неба, да је Он Своје Тело дао за живот света.
Запамтите ово. Имајте често на уму ову велику јеванђелску причу о томе како је Господ наситио огроман народ.
Имајте на уму то да је она била знамење небеске хране, без које душа не може живети.
Имајте на уму да су и ваше душе гладне, да и њима треба небеска храна, храна потпуно, потпуно другачија од телесне хране и никада не остављајте душу без те хране, као што ни тело не остављате без хране.