Протојереј Родион (Путјатин)
На другу недељу Великог Поста

И казиваше им ријеч (Мк. 2,2)

Слушаоци-хришћани! Чиме се Исус Христос највише бавио током последње три године свога земаљског живота? Да ли чињењем чуда? Не. Учењем. Он је и чуда чинио више због тога, да би нас тиме нешто научио, нешто показао, објаснио. Да, ма где да је Христос долазио, ма где да се појављивао, пре свега, Он је поучавао, говорио реч, поуку. Учити друге, било је прво и главно Његово дело. Тако је и Он сам говорио: Ја сам зато и дошао на земљу, да бих учио (уп. Јн. 18, 20). Отац Мој послао Ме је зато, да бих учио (уп. Лк. 4, 43). И како је народ звао Исуса Христа? Најчешће Учитељем. Шта је као главно заповедао својим ученицима, апостолима? Идите, учите све, учите. И устројавајући Своју Цркву, шта је у њој главно учинио? Поставио учитеље, одредио пастире.

Зашто је Христос, као прво и главно дело сматрао учење? Зато што је свима најпре потребно учење. Човеку је потребан хлеб, али му је још потребније учење. Учење нам је и светлост и живот, а незнање је тама, самртна тама. Да, живети без учења исто је што и умирати душом, гинути, трулити. Зашто и имамо разноразне пороке? Највише од незнања, од необразованости. Рећи ћете: и образовани ништа мање не греше, не живе боље. Али какви образовани? Они који су учили и уче не оно што је учио Исус Христос. А како се учити од Исуса Христа? У Цркви. У Цркви, где се чува сво његово учење и где уче учитељи које је Он сам поставио. Једино светлост Христова просвећује, спасава све. Дакле, слушаоци, прво и најважније дело за све нас јесте учење, хришћанско учење; учење је почетак свему, основа свега. Потребно је молити се Богу, али каква је то молитва која је без учења, без разума? Потребна су добра дела, али без учења, без разума, добра дела немају устинску доброту. Добро је постити, али без учења, без разума, ни пост неће бити пријатан и угодан Богу. Добро је делити милостињу, али ни милостиња без учења, без разума, нема велику вредност.

Дакле, учите се, расуђујте, пазите, стремите да схватите. Читав живот, читав век се учите. Грех је не учити се, зато што незнање доводи људе до великих грехова. Исус Христос је дошао на земљу пре свега да би се ми учили, расуђивали, пазили. Исус Христос је светлост, светлост за читав свет и за све који су жедни Његовог божанског учења. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 28. март 2021.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци