09.07.2020.

Митрополит Симон Новиков: БЕСЕДА НА РОЂЕЊЕ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ

Покајте се, јер се приближило Царство Небеско (Мт. 3,2)

Тако је вапио народу, драги у Господу оци, браћо и сестре, свети Пророк, Претеча и Крститељ Господњи Јован, чији спомен Црква прославља данас.

Црква спомен овог великог угодника прославља неколико пута годишње, а његовом поштовању се посвећује и уторак сваке недеље.

Данас смо се сабрали у овоме светоме храму, да би смо заједно са Црквом прославили Рођење Претече и Крститеља Господњег Јована. „Раније неплодна, данас Христовог Претечу рађа, и то је испуњење сваког пророчанства: На Онога Кога су пророци проповедали, на Њега си на Јордану руку положио, јавивши се као Пророк Божијег Логоса (Речи), проповедник, уједно и Претеча.“ (Кондак Рођења светог Јована Крститеља).

Долазак праведника на свет јесте израз велике милости Божије према људима, јер ради правведника свет постоји и одржава се, а свети Јован, Крститељ Господњи је један од највећих праведника, од кога, по сведочанству Самога Господа нашег Исуса Христа није већи нико „од рођених од жена“ (Мт. 11:11).

И ево, данас, на празник светог Јована Претече удвостручимо пажњу на житије овог великог Божијег угодника и видећемо каква је заиста највеличанственија милост Божија која се ниспошиље људима у лику праведника.

Из светог Јеванђеља знамо да и само рођење Претече већ није било обично, и да је било пропраћено чудесима. Свети пророк се рађа, по предсказању Арханђела Гаврила од престарелих родитеља: Захарије и Јелисавете. Рађа се Претеча и свештеник Захарија бива ослобођен немила, којим беше кажњен због неверовања. Рађа се Претеча и радује се Јелисавета, која бива ослобођена срамоте због неплодности.

Али није се дуго времена мали Јован тешио нежношћу престарелих родитеља. Његов отац, праведни Захарија, био је убијен у храму, а мајка, праведна Јелисавета, сакривши се у планинама, да би спасла детенце од убица које је послао Ирод, такође се убрзо упокојила.

Није нам познато како је пролазило детињство светог Јована, јер о томе нема назнака у Светоме Писму. „Не питај ме“, каже свети Јован Златоусти, „како је Јован у зимско и врело летње време живео у пустињи, нарочито у детињем узрасту“. И одговара: Јован је у пустињи обитавао као на небу.

Укрепљивано помоћу Божијом, дете је узрастало и снажило се духом, припремајући се за најузвишеније служење – да припреми народ за долазак Месије, Спаситеља света.

Тридесет година је провео у пустињи, носећи одежду од камиље длаке и хранећи се једино биљем и дивљим медом. Али испуњава се време и свети Јован напушта пустињу и појављује се на обалама Јордана.

„Покајте се“, разлегао се глас проповрдника поста и покајања, „јер се приближило Царство Небеско“. Позив на покајање и погружавање у Јордану, свети Јован Крститељ је припремао синове Израиљеве да приме Спаситеља света.

Стојећи на граници између два Завета он, чини нам се, није видео ништа осим две ствари: људске грехе у коима је грцао грешни свет и Јагње Божије, Које узима грехе света. „Покајте се, јер се приближило Царство Божије“, вапио је он народу.

И заповедни позив на покајање није остао узалудан. Народ из свих крајева Јудеје је почео да му долази, жудећи за очишћењем од грехова и да се крсти у Јордану.

Спасоносно дело проповеди покајања, љубљени у Господу оци, браћо и сестре, остаје делатно и након Спаситељевог доласка у свет. И Господ је започео Своју спасоносну проповед истим тим речина: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“.

Покајање и вера у Христа Спаситеља, то су два неопходна услова да се достигне Царство Небеско. Сузе покајања су благодатна киша, која омива сваку нечистоту душевну и чини душу способном да прими Божију благодат.

Зато позив Претече на покајање, позив на исправљење, очишћење од грехова важи и за нас.

Свети Јован Претеча нам и данас узвикује, као што је некада узвикивао израиљском народу: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“, „Покајте се,… и родите род достојан покајања“ (Мт. 3, 10).

Љубљени оци, браћо и сестре, што је могуће чешће, преносимо се мишљу у Јованову пустињу, постарајмо се да увек у својим срцима носимо подвиге и светли лик светог Претече Господњег и молимо га да и нама, као некада јеврејском народу, приправи пут ка Спаситељу. Очистимо своје душе од грехова, јер је таква блага воља Божија. У томе нека би нам помогао Господ, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице, светог Претече и Крститеља Господњег Јована и свих светих, који стоје код Престола Божијег и непрестано се моле за душе наше.

Амин.

Оставите Коментар