Митрополит Симон Новиков: БЕСЕДА НА РОЂЕЊЕ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ

Покајте се, јер се приближило Царство Небеско (Мт. 3,2)

Тако је вапио народу, драги у Господу оци, браћо и сестре, свети Пророк, Претеча и Крститељ Господњи Јован, чији спомен Црква прославља данас.

Црква спомен овог великог угодника прославља неколико пута годишње, а његовом поштовању се посвећује и уторак сваке недеље.

Данас смо се сабрали у овоме светоме храму, да би смо заједно са Црквом прославили Рођење Претече и Крститеља Господњег Јована. „Раније неплодна, данас Христовог Претечу рађа, и то је испуњење сваког пророчанства: На Онога Кога су пророци проповедали, на Њега си на Јордану руку положио, јавивши се као Пророк Божијег Логоса (Речи), проповедник, уједно и Претеча.“ (Кондак Рођења светог Јована Крститеља).

Долазак праведника на свет јесте израз велике милости Божије према људима, јер ради правведника свет постоји и одржава се, а свети Јован, Крститељ Господњи је један од највећих праведника, од кога, по сведочанству Самога Господа нашег Исуса Христа није већи нико „од рођених од жена“ (Мт. 11:11).

И ево, данас, на празник светог Јована Претече удвостручимо пажњу на житије овог великог Божијег угодника и видећемо каква је заиста највеличанственија милост Божија која се ниспошиље људима у лику праведника.

Из светог Јеванђеља знамо да и само рођење Претече већ није било обично, и да је било пропраћено чудесима. Свети пророк се рађа, по предсказању Арханђела Гаврила од престарелих родитеља: Захарије и Јелисавете. Рађа се Претеча и свештеник Захарија бива ослобођен немила, којим беше кажњен због неверовања. Рађа се Претеча и радује се Јелисавета, која бива ослобођена срамоте због неплодности.

Али није се дуго времена мали Јован тешио нежношћу престарелих родитеља. Његов отац, праведни Захарија, био је убијен у храму, а мајка, праведна Јелисавета, сакривши се у планинама, да би спасла детенце од убица које је послао Ирод, такође се убрзо упокојила.

Није нам познато како је пролазило детињство светог Јована, јер о томе нема назнака у Светоме Писму. „Не питај ме“, каже свети Јован Златоусти, „како је Јован у зимско и врело летње време живео у пустињи, нарочито у детињем узрасту“. И одговара: Јован је у пустињи обитавао као на небу.

Укрепљивано помоћу Божијом, дете је узрастало и снажило се духом, припремајући се за најузвишеније служење – да припреми народ за долазак Месије, Спаситеља света.

Тридесет година је провео у пустињи, носећи одежду од камиље длаке и хранећи се једино биљем и дивљим медом. Али испуњава се време и свети Јован напушта пустињу и појављује се на обалама Јордана.

„Покајте се“, разлегао се глас проповрдника поста и покајања, „јер се приближило Царство Небеско“. Позив на покајање и погружавање у Јордану, свети Јован Крститељ је припремао синове Израиљеве да приме Спаситеља света.

Стојећи на граници између два Завета он, чини нам се, није видео ништа осим две ствари: људске грехе у коима је грцао грешни свет и Јагње Божије, Које узима грехе света. „Покајте се, јер се приближило Царство Божије“, вапио је он народу.

И заповедни позив на покајање није остао узалудан. Народ из свих крајева Јудеје је почео да му долази, жудећи за очишћењем од грехова и да се крсти у Јордану.

Спасоносно дело проповеди покајања, љубљени у Господу оци, браћо и сестре, остаје делатно и након Спаситељевог доласка у свет. И Господ је започео Своју спасоносну проповед истим тим речина: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“.

Покајање и вера у Христа Спаситеља, то су два неопходна услова да се достигне Царство Небеско. Сузе покајања су благодатна киша, која омива сваку нечистоту душевну и чини душу способном да прими Божију благодат.

Зато позив Претече на покајање, позив на исправљење, очишћење од грехова важи и за нас.

Свети Јован Претеча нам и данас узвикује, као што је некада узвикивао израиљском народу: „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“, „Покајте се,… и родите род достојан покајања“ (Мт. 3, 10).

Љубљени оци, браћо и сестре, што је могуће чешће, преносимо се мишљу у Јованову пустињу, постарајмо се да увек у својим срцима носимо подвиге и светли лик светог Претече Господњег и молимо га да и нама, као некада јеврејском народу, приправи пут ка Спаситељу. Очистимо своје душе од грехова, јер је таква блага воља Божија. У томе нека би нам помогао Господ, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице, светог Претече и Крститеља Господњег Јована и свих светих, који стоје код Престола Божијег и непрестано се моле за душе наше.

Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 9. јул 2020.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци