митрополит Иларион (Алфејев): ИЗАГНАЊЕ ДЕМОНА

Проповед у 5. недељу по Педесетници

 

[dropcap letter=“У“][/dropcap] Јеванђељу које смо управо прочитали, говори се о томе, како је Господ из људи изагнао демоне, који су их мучили већ дуго време. У Јеванђељу можемо наћи доста сличних прича и читајући их, ми се сваки пут питамо, какве то везе има са нама? Испоставља се да је ова веза најдирекнија, јер се и данас, баш као и у Христово време, људи подвргавају нападима од стране демона. У животу људи се пуно тога променило, док се у животу демона није изменило ништа. Они су још увек исто тако кварни и злобни и дан данас се свим силама труде да омету наше спасење.

Људи се према демонима односе на различите начине. Једни уопште не верују у њихово постојање, а други их се насупрот томе ужасавају и свуда око себе виде претњу од урока, повреда и томе слично… Морамо да имамо на уму, да уколико смо ми православни хришћани, уколико се исповедамо и причешћујемо светим Христовим Тајнама, уколико носимо Христов Крст и осењујемо се крсним знамењем, уколико живимо по Јеванђељу и испуњавамо Божије заповести, тада не треба да се бојимо, ништа демонско нас се не може дотаћи, јер смо снажно заштићени штитом вере, штитом Христовим, штитом који не дозвољава ни једној демонској стрели да нас погоди.

Када демони могу да утичу на човека? Онда када им сам човек отвара улаз у своју душу. То се дешава сваки пут када се свесно противимо вољи Божијој; дешава се са људима који чине грехе који су недопустиви за хришћанина. Има много путева којим демони улазе у човека. Човек отвара демонима улаз у своју душу тада, када се обраћа маговима, вештицама, екстрасеансима, видовњацима и предсказивачима, када учествује у ма чему повезаном са утицајем оностраних (поднебесних) сила на овај свет. У томе случају човек остаје без заштите.

Човек отвара улаз злим силама и уколико злоупотребљава алкохол или употребљава наркотике. Дуготрајно деловање великих количина алкохола, а о наркотицима и да не говоримо, може довести до страшних последица, међу којима је и усељавање демона у човека. Улаз демонима се открива и блудом и осталим гресима повезаним са неверством у браку, прељубом – нарушавањем седме заповести Божије. Људи који су искусили нешто слично, знају како је страшно изгубити целомудреност и чистоту, и колико је потом труда потребно уложити, да би се поново успоставио однос са Богом.

Није случајно да се Црква строго односи према гресима повезаним са преступањем седме заповести и осталим гресима које смо овде набројали. У сваком човеку постоји борба између добра и зла, између Бога и ђавола. То је борба за спасење, за духовни опстанак свакога од нас.

Уколико не истрајемо у овој борби, може нам се догодити исто оно што се догодило са овим бесомучницима, о којима смо читали данас. Тада ћемо постати зависни од тамних и злих сила и биће нам јако тешко да се боримо са њима. Зато се потрудимо колико можемо, свим силама, старањем и усрђем, да би смо сачували целомудреност и да не починимо те грехове кроз које у нас могу ући демони. Не напуштајмо Цркву, чак ни на кратко време. Имајмо на уму да сами тешко да можемо да се ухватимо у коштац са оним искушењима која нам долазе од демона. Али ако је Бог са нама, ко ће против нас? Ако смо са Богом, нема те силе, зле, тамне, демонске, која би могла да нас повреди. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 9. јул 2017.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци