Епископ Митрофан Зноско-Боровски: ПРОПОВЕД НА ДАН РОЂЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Ево дана Господњег, радујте се народи!“

Тако данас кличе Христова Црква.

Али како дан Господњи, када славимо рођење Дјеве Марије? Ви знате како је људски род клонуо, када се услед греха разрушила благодатна жива веза земље са Богом. Људски род је клоуно у власти таме. „Изведи из тамнице душу моју“ – клицао је човек Старог Завета. Душевни мрак, као последица греха, тако је запосео човека, да је живот уистино постао сличан заточеништву у тамници. Људи су очекивали избављење из власти овога мрака. Знали су да треба да дође Онај, који ће сатрти, уништити власт греха над човеком, и очекивали су Га. О Њему нису говорили само пророци, о Њему су говорили и Божијом светлошћу просветљени мужеви међу незнабошцима. И ови мужеви и старозаветни пророци су објављивали, да изгубљена веза између Неба и земље треба да буде васпостављена, а људски род треба да се припреми за то.

На ово је указивао и Сами Господ – Промислитељ. Сећате се бекства Јакова од свога брата Исава? Јаков, уморен од бекства од брата, заспао је у пустињи. И гле, видео је Лествицу, која се подизала од земље на небо, и по тој лествици се анђели спуштају на земљу подижу на небо, а на врху те лествице, видео је Господа Који му говори: „Не бој се, Ја сам с тобом!“

Кроз Дјеву Марију је људски род и пројавио ову Лествицу, која се Својом чистотом, вером и љубављу подиже од земље ка Небу и по овој Лествици је сишао ка нама на земљу Син Божији, Господ наш Исус Христос.

Рођење Пресвете Богородице је дан који нам благовести да се људима приближила очекивана Светлост, која је требала да изведе људски род из власти таме. Сина Божијег – Месију ми величамо као Светлост тиху. Христа називамо Сунцем правде, које је сишло са небеса, да би просветило и осветило васиону и човека. И управо се Рођење Пресвете Дјеве Марије јавило као прва звездица која је преднајавила силазак на земљу Сунца правде и Светлости разума. Ето због чега Христова Црква на данашњи дан кличе: „Ово је дан Господњи, радујте се народи!“.

Ми нарочито свечано прослављамо овај дан Рођења Марије Дјеве још и због тога што је овај дан начални празник свих Господњих празника. У лицу Оне, Која се данас родила, у пустињи живота старозаветног рода људскога, као да се јавио млаз животворни, који се затим претворио у поток воде живе за све народе. „Радујте се народи“! И како да се не радујемо због оне Која нам је постала звезда водиља. Имајући на уму овај велики дан за човечанство, настављамо да пловимо по узбурканом и опасном мору живота гледајући и обраћајући се оној Која је собом пројавила образац чистоте, љубави, вере, смирења и кротости.

Из устију самога Господа смо данас слушали речи, које су упућене страдајућој жени-хананејки: „О жено – велика је вера твоја: нека ти буде како хоћеш“. Улажући напор да завршимо пут нашег земаљског странствовања у чистоти срца у љубави и верности Господу нашем Исусу Христу, по заступништву Пречисте Дјеве и ми чујмо тихи глас Господњи: „Не бој се, чедо, нека ти буде како хоћеш“.

Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 21. септембар 2021.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци