схиархимандрит Андреј (Римаренко): О ЧУДЕСНОМ РИБОЛОВУ (18. недеља по Духовима)

[dropcap letter=“П“][/dropcap]ретпрошле недеље је света Црква нашој пажњи предлагала Јеванђеље „О талантима“. Талант је она сила коју нам Господ даје ради испуњавања његових заповести о љубави према Богу и ближњем. Прошла недеља нам је показала примену тог таланта у животу – једна мајка је имала болесну ћерку. Мати је припала Христу: „Помагај!“, а Христос је ћутао. Тада су апостоли почели да говоре Христу, указујући на њу – на ову Хананејку. Христос им је одговорио: „Ја сам дошао деци. Није добро узети хлеб од деце и бацити псима“. Тада је Хананејка повикала: „Али и пси једу мрве које падају са трпезе господара њихових.“ Ту се у њеној свести пројавило потпуно смирење, а као одговор на ово најдубље смирење Господ се сажалио над њом и рекао: „О жено, велика је вера твоја! Нека ти буде како хоћеш.“

А ево данашњег Јеванђеља о чудесном риболову које нам показује како се тај исти талант, по Јеванђелској речи „употребљен на делу“, то јест примењен на живот, пројављује у безусловном послушању и поверењу речи Господњој и даје плод вере. Шта је то заправо вера? У чему се састоји процес вере? Одговор на ово питање даје нам данашње Јеванђеље.

Христос проповеда на Генисаретском језеру. Проповед се завршила. Две лађе стоје на обали. Христос је проповедао са једне од њих. Овде се он обраћа апостолу Петру и говори: „Отисни се на дубину и баци мрежу“. Петар одговара: „Учитељу, читаву смо се ноћ трудили и нисмо ништа уловили“ А апостоли су били опитни риболовци, познавали су законе мора: Ако већ током ноћи није било улова, онда га прего дана нипошто не може бити. И Петар ово саопштава Христу, али додаје: „на твоју реч бацићу мрежу“. И бацише. И чудо се десило. Лађе су се толико напуниле рибе да су почели да тону. Тада апостол Петар пада пред Спаситељеве ноге и говори: „Иди од мене Господе, ја сам човек грешан“ .

Ево процеса вере. Апостол је знао да се риба није могла уловити. Али он прима Христове речи у себе и ову вољу, сада већ Христову, испуњава. И шта се дешава? Чудо? Да, чудо! Али није главно чудо у обилном улову, премда и сам улов јесте чудо. Главно чудо је у том преображају душе који се десио у Петру. Он је сагледао себе, своје биће. „Иди од мене Господе, је сам грешник!“ Ето у чему је процес вере: Примити у своје срце Христове речи, испунити их… и тада се открива оно што је најважније за наше спасење, за наш унутрашњи живот.

Људи говоре: ја не верујем. Шта то значи? Ово значи да ти не испуњаваш учење Христово. Јер уколико би само покушао да га испуниш, премда једну заповест Христову, и теби би се открила суштина твог живота. Али ти не желиш да ово учиниш и зато говориш: „ја нисам верник“. А како покушати? Исто као и апостол Петар. Упркос читавом свом рибарском искуству послушао је Христа и бацио мреже. Послушао је Христове речи. А где су те речи за нас? У Јеванђељу – ето где. Уколико знамо Јеванђеље и примењујемо га у животу – откриће нам се наш живот у Христу. Тада ће и његово васкрсење за нас постати реалније него физички свет који нас окружује. Испуниће наше срце радошћу неизреченом, радошћу вечног постојања, којој радости неће бити краја…

Само узмите Јеванђеље у руке, само покушајте да га примените на сопствени живот… узмите све што вам света Црква даје. Тада ће се и над вама десити чудо, веће него чудесни улов. Откриће вам се сами Христос, онако како се он открио и Петру. Тада ћете и ви дубоко у свом срцу рећи: Грешан сам Господе! А грешан значи: болестан сам и потребан ми је лекар. А ко је лекар срца? Једини Христос!

Господе, ти видиш немоћи и греховне ране нашег срца, које нам сметају да испунимо твоје учење, твоју реч. Исцели нас и помози да почнемо нови живот!

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 14. октобар 2017.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци