05.02.2018.

архимандрит Василије Светогорац – СВЕДОЧАНСТВО СВЕТИТЕЉА

Заправо, оно што светитељ нама даје нису лепе речи и добре мисли – ово може да изрекне било ко. Светитељ, својим говором или својим ћутањем, радом или мировањем, животом својим и смрћу својом, преноси нам срдачност и увереност да га је наш Спаситељ посетио са висине, и да је смрт побеђена.

Светитељи плачу, и преплављени радошћу, преносе откуцаје овог чуда и наде онима који пате, онима који висе на крсту агоније и несрећа; и свима онима који пролазе кроз тескобу и очајање. Невидљиво, они сабирају болне и израњављене људе, људе који трагају и боре се.

Патња света, обилна и бесконачна патња, за светитеља постаје лична. Сви ми смо једнан човек. И молитва смиреног човека гласи: Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног. Другим речима, помилуј сав Твој свет. Он се моли и уздише за све људе. Он је уздах света. Он живи са Њим Који је Алфа и Омега.

1 Коментар

Sonja Leugermann

пре 3 године

“Сви смо ми један човек” Скоро смо чули да је Свети Отац Наш Јустин Ћелијски говорио како је свуда и у нама Богојављање рекавши: “Листић Љубичице - зар то није мало Богојављање Ластино око - зар то није веће Богојављање Зеница у твом оку - зар то није веће Богојављање и од једног и од другог” и каже још “Богојављање је природа света а Богослужење је циљ света”.... овде се каже - “Монах је Уздах света” - Уздах ка Богу и за људима - не само служење - Уздах као састрадање и жалост за болесним Божијим Душама које пате = Уздах Љубави према њима а пре свега и Уздах због неизмерне чежње ка Богу кога љубе свим бићем - “он живи са Њим који је Алфа и Омега”- Он живи Њиме - зар то не значи да Они = наши Свети Монаси и Божији Светитељи и данас не “спустају” Љубављу својом и богоданом самог Бога на “земљу” својих срца ради нас изранављених људи и ради нашега Спасења (заиста као што се оно у Јеванђељу каже - да се испуне речи - Речи - и ево бићу са вама до свршетка века).....зар то не значи да се и данас рађа, крштава и преображава међу нама Он златни наш Гопод Исус Христос ... и да се и данас понављају све приче из Светог Јеванђеља - да и данас има умножавања Хлебова.... и Сејача и Семена ... и злих виноградара... и Захеја и блудних Синова и Лазара четвородневних и Марија и Марти које говоре “ да си Ти био ту неби умрео брат мој - ближњи мој ....и данас можда има још издајничких целива нажалост ... и Распећа и Васкресења и поновних јављања ( као што смо чули од Оца Јоила о Светом Василију Острошком да се јављао и васкрсавао умрле)....Светитељи Божији сигурно и данас “пишу по песку” и моле се усамљено и смирено чине чуда и испијају Очеву Чашу до краја ....- али зато љубећи га имају смелост да спусте главу на Његове Груди да са њим плове и да се са Њим моле -зрачећи божансвеним Миром, Благошћу и само милином, радошћу, добротом, Љубављу и неустрашивом бесмртношћу.... каква је то златна и утешна Истина - нека би дао Бог наш драги да би њиховим златним Молитвама и ми прости људи били макар они - излечени али благодарни губавци, макар покајани разбојници, макар покајане блуднице, макар они који се у прса бијемо, макар они који храбро Његово Тело тражимо, макар они који се смирено мрвицама са господарске трпезе хранимо, макар они који имају Вере .....

Оставите Коментар