ПУСТИЊА КАО ГРАД ПУСТИЊА КАО ГРАД ПУСТИЊА КАО ГРАД
Цијена Бесплатно
Стање: Нема на стању

Нема на залихама

    Увод у изучавање египатског и палестинског монаштва у хришћанском царству

    [dropcap letter=“П“][/dropcap]устиња се не може населити људима јер не даје услове за живот. Она је сама по себи, одрицање живота. У њој ништа не расте и ништа се не рађа. Она је обичан фон, једнолично обојена позадина пред којом се никаква радња не догађа. Али баш као таква, као одрицање живота и раста и рађања она постаје одушевљени домаћин и колевка и плодоносно тле онима који су се одрекли испразног и сујетног живљења ради задобијања суштине живота.Тамо где је земља која рађа, тамо се и рађа и расте али и умире а тамо где је бесплодна пустиња, тамо Христос постаје Земља Живих. Тамо нема умирања јер они који су се определили за живот у опипљивом осећању Васкрсења већ су превазишли то умирање добровољним самопогребењем у Живоносни Гроб Христов. И једнолични фон пустиње њима постаје као једнолични фон фресака пред којим се одиграва не земаљска радња него драма задобијања вечности.

    Књига Дерваса Читија води нас у само срце пустиње. У Лавру Светог Харитона, у Антонијеву Унутарњу пустињу где лавови риком објављују да је свети човек Павле Тивејски напустио земљу, у Општежиће Светог Теодосија, на камену гору Синај где се кроз Божански Примрак усходи Творцу.Води нас у отшелничке келије у којима се стиче мед Богопознања и пелен самопознања, у којима труд и зној, невидљиви на иконама праве од човека икону.

    Историја монаштва Египта и Палестине од 4. до 6. века обрађена у овој књизи у суштини је нов и до сада непримењен историографски приступ аутора који је по свом школовању археолог, изучавању медитеранске културе која и јесте најзначајнији део светске културе. Дервас Чити описује историју медитеранских земаља, тачније, историју Византијског, Ромејског Царства тиме што је посматра из пустиње-манастира у које се повлаче они који су изишли из историје – отшелници, анахорети. Тиме он догађадима које описује даде једну нову димензију, нову вредност, дубље гледано можда једину истиниту вредност. „Пустиња као град“ је књига која поред свих описа историјских догађаја и археолошких налазишта кроз све њих првенствено вреднује борбу за задобијање Бога у души и борбу за очување истините вере када је живот усколебан њеним извитоперењима. Она је опис пустињачког „отимања ка Богу“ (Св. Јован Лествичник) али и јуначког стајања за очување догмата тих истих пустињака.

    Богопознање је најнапорније од свих земаљских дела. Истовремено оно једино пружа и непрестани одмор у стајању пред Творцем и обдаривању Божанском утехом оних који су своје животе добровољно положили на жртвеник Божанске љубави. Књига која је пред нама је сведочанство њихове ревности али и искушења којима су били подвргнути да би искуством осетили да су прах, али прах кији умешен са сузама покајања Божанска Десница уобличава и узводи у достојање Новог Адама.

    На Св. Харитона Исповедника и Св. Киријака Отшелника

    Игуман Цетињског Манастира

    јеромонах Лука

    Рецензије

    Још увијек нема рецензија

    НЕМА РЕЦЕНЗИЈА будите први који ће оставити рецензију за “ПУСТИЊА КАО ГРАД”

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични производи