старац Јосиф Исихаста: БЛАГОДАТ БОЖИЈА НЕ ЗАВИСИ ОД ЧОВЕКОВЕ СТАРОСТИ

тринаесто писмо

[dropcap letter=“Ч“][/dropcap]едо моје, добио сам твоје писмо и дајем ти одговор на оно што ми пишеш.

Ти, дакле, питаш ко ћe од ово двоје пре задобити благодат: безмолвник или послушник. Несумњиво је да послушан ученик брзо задобија благодат и да никада није у опасности. Он се не плаши нити да ћe пасти, нити да ћe се изгубити. Само да не падне у немар. Када Христос уђе у човека, он безмолвствује и када је сам и када је са другим људима, и свугде има мир.

Благодат Божија не зависи од човекове старости, него од начина [на који се подвизава] и од милости Господње.

Опитност кроз делање задобија се с годинама. Благодат се и назива благодаћу зато што је то дар, даровање које зависи од Бога, и даје се сразмерно топлини вере, смиреноумљу и доброј намери.

Соломон је добио благодат као дванаестогодишњак, Данило у истом том узрасту, а Давид у време док је био дечак који је напасао очево стадо. На исти начин задобијали су је и древни и новији oци.

Када се човек уистину покаје, благодат му се одмах приближава и умножава се његовом ревношћу. А опит захтева вишеroдишње подвизавање.

Онај који од Господа тражи благодат, мора да трпи тескобу и искушења, без обзира на то како она долазе. Ако у време искушења негодује и не покаже довољно трпљења, онда неће доћи ни довољно благодати, његове се врлине неће усавршавати и неће се удостојити никаквих благодатних дарова.

Ако је неко сазнао какав је дар Божији – да су то жалости и уопште све оно што нам искушења проузрокују — онда је уистину нашао пут Господњи. Он чека када ћe она [искушења] доћи јер се њима очишћује, и трпећи их, просветљује се, и созерцава Бога.

Бог се не може видети другачије него посредством знања. То знање је созерцање односно,када спознаш да је Бог уз тебе, да се крећеш у Богу, да Он види шта чиниш и пазиш да га не ражалостиш. Он види све што је изван и све што је унутра, и тада не грешиш јер га видиш и волиш и пазиш да га не ражалостиш, „јер ти је са десне стране“

Сваки, дакле, који греши, не види Бога, него је слеп.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 25. август 2015.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци