свети праведни Јован Кронштатски: ПРОПОВЕД НА 8. НЕДЕЉУ ПО ДУХОВИМА

[dropcap letter=“В“][/dropcap]ољена браћо и сестре, данашње Јеванђеље нам говори о Божијем милосрђу према људима и његовој божанској и свемогућој сили – говори заправо о исцељењу многих болесних и чудесном храњењу пет хиљада људи чудесним умножењем пет малих хлебова и две рибе.

Оно нас учи тој истини, да је Господ Исус Христос творац свега, дародавац живота, наш душевни и телесни лекар и хранитељ. Он је у изобиљу стварао и ствара свакојаке плодове земаљске за нашу храну и наслађивање, Он шаље кишу са неба, рану и касну; Он грми на небу и застрашујуће га осијава муњама, Он изводи ветрове из скровишта својих, јер у Њему живимо, крећемо се и јесмо (Дап. 17, 28.). Зато, вољена браћо и сестре, користећи се свакодневно различитим даровима Божијим, благодаримо Богу за њих и за тако велику љубав према нама и тако богати Промисао платимо му љубављу и по мери његовог милосрђа према нама, будимо милосрдни према нашим ближњима. Уколико будемо тако поступали, земља неће престати да нам у изобиљу доноси сваковрсне плодове, јер по мери плодова наше љубави према Богу и добрих дела и и земља ће се испунити плодовима и неће бити неродних година ни глади ни превелике скупоће свих потреба. Ако пак, будемо немилостиви и сурови тада ће и земља под нашим ногама бити сурова и неће давати плода.

Браћо и сестре, Господ од нас не захтева ништа више осим испуњавања његове свете воље и наше међусобне љубави. Шта је потребно од нас Свеизобилноме и Свеблаженоме? Ништа. Погледајте само какво дирљиво састрадање Господ пројављује према народу који му у огромном броју долази да чује његову слатку и живототворну реч и да се исцељује од својих болести! Видевши мноштво народа, приповеда Јеванђелист, Господ се сажалио над њима и исцелио болесне међу њима. Не учи ли нас он овиме да састрадавању и милосрђу једних према другима? Управо дако. Он нам собом пружа пример сваке врлине: Јер сам вам дао примјер да, као што ја учиних вама, и ви чините, говори Господ, свакако у границама могућности (Јн. 13, 15.). Ви неможете исцелити некога? Али можете пројавити саосећање према болесноме, посетити га, утешити га својом љубављу, помоћи му, чиме и како можете. Или можете нахранити гладног, напојити жеднога, оденути нагога, или му купити неку одећу, обућу и остало…

Још нас данашње Јеванђеље поучава да се не колебамо да уделимо ближњем, по својој моћи, макар и мало, јер је и то мало Господ моћан да умножи, тако да ко даје сиромаху, неће му недостајати (Приче. 28, 27). Апостоли су имали само пет хлебова и две рибе и помишљали да није разумно делити тако незнатну количину на тако велики народ. А та незнатна количина постала је велико мноштво: сви су јели и наситили се и остало је четрдесет пута више него што је било.

Не понавља ли се исто чудо и са милостивим људима? И то веома често. По мери давања и њима Господ даје десет, двадесет и стотину пута више. Веран је Господ у свим речима својим (Пс. 44, 13).
Али данашње Јеванђеље нас нарочито поучава томе да је наш истински хлеб, хлеб не овог привременог, већ вечног живота, Господ Исус Христос и да ми треба да се побринемо не само за трулежну храну, већ много више за нетрулежну, која души даје вечни живот – заправо за Причешће пречистим Телом и Крвљу Христовом, слушање и читање Речи Божије – које јесте духовна храна наших душа, молитву која освећује душу и насићује је благодаћу.

Када је народ, након чудесног насићења почео да иде за Исусом, са намером да се опет и опет наједе чудесним оброком, тада их је Господ прекорео, рекавши: не тражите ме што сте знамења видјели, него што сте хљеба јели и наситили се. Трудите се не за јело које пролази, него за јело које остаје за живот вјечни, које ће вам дати Син Човјечији. Заиста, заиста вам кажем: Отац мој даје вам истинити хљеб са неба. Јер хљеб је Божији онај који силази с неба и даје живот свијету. Ја сам хљеб живота: који мени долази неће огладњети, и који у мене вјерује неће никад ожедњети. (Јн. 6, 26 – 27, 32 -33, 35). Земаљска, трулежна храна, оснажује једино тело, а не бесмртну душу. Апостол говори: Добро је благодаћу утврђивати срце, а не јелима, од којих не имаше користи они који су у њима уживали (Јевр. 13, 9).

Храна је за трбух и трбух је за храну, али ће Бог и једно и друго уништити (1Кор. 6, 13). Дакле браћо и сестре, старајући се о телесној храни, више се побринимо око духовне хране, којом се храни наша бесмртна душа – око причешћа Телом и Крвљу Христовом, око слушања и читања Речи Божије, око заједничке и личне молитве. Нека ми тело твоје свето буде хлеб вечног живота, многомилосрдни Господе, и часна крв твоја на исцељење многобројних слабости (канон пре светог Причешћа, песма 1, тропар 1). Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 30. јул 2017.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци