старац Харалампије Дионисијатски – разговори о умној молитви (УВОД)

[dropcap letter=“П“][/dropcap]о општем сведочанству свих који су старца упознали из близине. он беше обдарен ретким благодатним даром непрестане умне молитве. Несумњиво, могу да га окарактеришем и као учитеља тог благословеног делања. Његово учење се није одликовало реторством и улепшавањима мудријашким досеткама.

Увек је било и биће људи који ће реторским говоранцијама и мудријашким, извештаченим речима изазивати велико дивљење код слушалаца. Али уколико слушаоци од тих речи не задобију ни најмање духовне користи, то је као да су они напунили салу само ваздухом.

Овај благословени старац је својим једноставним и не- извештаченим речима успевао да се дотакне душа слушалаца, да пренесе и покрене измену деснице Вишњега, свакако по мери пријемчивости свакога.

Као што стигох да кажем у другом поглављу. многи су већ од првог контакта и разговора успевали да понесу, неко мање, неко више, пламен непрестане молитве.

Постоји мноштво разговора, колико насамо, толико и на саборима монаха, у нашем манастиру и ван њега. Срећом, има, макар и мали број, магнетофоном снимљених његових беседа. Било би благословено дело да се у скоријој будућности изда посебан том с разговорима, али и део његових многобројних посланица, које је дуги низ година упућивао својој духовној деци.

Од разговора насамо, као и од јавних, прилажем пример неколико одељака, с надом да ће благочестивом читаоцу бити на духовну корист.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 27. фебруар 2014.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци