Протојереј Всеволовод (Шпилер): БЕСЕДА НА БЛАГОВЕСТИ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

Данас празнујемо Благовести и Црква се облачи у празничне Богородичине тамно и нежно плаве одежде. „Данас је почетак нашега спасења и пројава тајне превечне: Син Божији постаје Син Дјеве“.

Са свих страна окружени смо бесконачношћу космичког простора. И до највећих дубина својих та бесконачност прожета је Божијом светлошћу, упија у себе Његове зраке. У њој се светлост згушњава. Безбојна, облачи се светлошћу небеског плаветнила, овог чудесног плаветнила, о коме говоре људи, дивећи му се, већ не само са земље. Ова плавичаста, небеска лазурна боја, зар не означава светлост која се излива у свет, просвећујући га?

Плава дубина неба, кажемо ми, хришћани, као да симболизује благодатно просвећење света. Односно, плава боја неба нама симболизује силазак Бога у свет и примање Божијих дарова, сусрет света са Богом и Бога са светом. Она нам говори о потоцима љубави Божије који непрекидно струје светом. Како нам је та љубав дошла кроз Пречисту, Преблагословену Дјеву Марију, плаву боју Црква сматра Богородичином.

Све, апсолутно све, што се дешава у свету, за последњи циљ има сједињење с Богом силом љубави Божије, схватали то људи или не схватали. Смисао људског живота јесте у његовом облагодаћивању силом Божијом, силом Божије љубави. Као и сви свети оци Цркве, тако је и наш велики Божији угодник, преподобни Серафим Саровски учио да је циљ истинског хришћанског живота један – стицање благодати Светога Духа. То стицање, као резултат којег човек постаје – по речима св. Атанасија Великог – Бог по благодати, ради чега је Бог у Богооваплоћењу и постао човек.

Али да ли је могуће овакво схватање облагодаћења човека Духом? Хиљаде и хиљаде година, људски род је живео у толиким гресима, у таквој нечистоти! Постојали су и добри људи, постојали су пророци, који су прорицали о доласку Месије – Христа. Очекивала се Жена, чије ће семе сатрти главу змије – ђавола, који је поробио људски род. Али Она се није појављивала и живот је настављао да протиче у ропству греха, у ропству нечистоте, прљавштине и зла…

И ево, долази време. У небеском плаветнилу блистају искрице рајске белине небожитеља који на земљу доноси благу вест о Христовом рођењу, о рођењу Сина Божијег од Пречисте Дјеве Марије, која може дати људско тело самоме Богу. Потпуно облагодаћење човека постаје могуће и оно се у домостроју људи и читавог света најпре савршава у лику Пречисте Дјеве Марије у тренутку Благовести, које данас прослављамо као „објављење превечне тајне“. Оно и постаје почетак, објава нашега спасења, које је могло и да се не збуде, у случају да Пречиста Дјева није слободно прихватила благу вест.

Није било могуће да не зна, Облагодаћена, Она која је постала сасуд Духа Светога, какве је муке очекују у Њеном Богоматеринству, у Њеном сараспињању и ужасном саумирању са Божанственим Сином. А сваку меру људског разума бесконачно је превазишла тајна бесеменог зачећа, безмужног рођења. Уколико би макар и сенка сличних искушења у осећањима и мислима проникла у срце, ушуњала се у ум Пречисте Дјеве, Благовест се не би збила. Али збила се Благовест стога што ништа није помутило пресветле дубине Њене слободе, у којој се родила и живела безгранична љубав према Богу. „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи Твојој“. У овим је речима изражена бездана дубина Њеног смирења, у коме изниче и живи љубав према Богу.

Оно, смирење, отоврило је срце Богоотроковице за примање Духа. Њеним смирењем свет се удостојио Божијег прихватања у Благовестима. И Црква говори, да се данас Њој, која је у овоме тренутку постала Мајка Божија, радује сва творевина Господња, сабор Анђеља и људски род. И са таквом љубављу и схватљивом простотом као да говори, да као и Њена душа, тако и свака људска душа може да се отвори да прими Духа, силом тога истога слободнога смирења, које порађа љубав према Богу, у којој је сваки почетак усмерености ка истинском добру и ка истинској лепоти, истинска стваралачка стихија људскога духа.

Из дубине своје палости и нечистоте сви ми са таквом благодарношћу и љубављу гледамо и никада нећемо престати да гледамо на нашу Славу, на нашу Узвишеност. Свагда ћемо је прослављати и благодарити јој и молити Њено заступништво, да стекнемо смирење налик на Њено:

„Радуј се Благодатна! Радуј се обрадована! Радуј се Освештана, Невесто Неневесна!“ Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 7. април 2019.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци