протојереј Родион Путјатин: ПРОПОВЕД НА НОВУ ГОДИНУ И ОБРЕЗАЊЕ ГОСПОДЊЕ

Јер расудих да не знам међу вама ишта сем Исуса Христа (1Кор. 2,2).

[dropcap letter=“Д“][/dropcap]анас нам је Нова Година, то ви сви, засигурно знате. Такође данас прослављамо и светог Василија Великог, па и ово ретко ко да не зна. Али који је још празник данас? Тешко да сви то знају… Да, како ми се чини, многи не знају да је данас још телесно обрезање Господа, Бога и Спаса нашег Исуса Христа. Видите, браћо и сестре, како важну чињеницу из живота Исуса Христа не знају неки од хришћана. Због чега не знају? Због заборава? Ненамерно?

Уосталом, није само из овог наведеног случаја видно незнање или заборав хришћана на Исуса Христа, већ је доста сличних примера.

Погледајте на пример у дому једног хришћана на свете иконе: Христова икона или не заузима прво место међу њима, или је уопште нема међу иконама. Да ли је то такође из незнања? Ненамерно?

Погледајте на књиге у неким хришћанским домовима: видећете тамо много свакавих књига, и духовних и световних, а Јеванђеље Господа нашег Исуса Христа или уопште није међу њима или је стављено на неко удаљено и неугледно место. И то такође из незнања? Ненамерно?

А узмите да читате данашње, световне књиге, које се данас штампају тако често и у великим тиражима ради просвећења људи и ширења светлости истине. У њима нема ни речи о Исусу Христу или ако је негде било неизбежно поменути Га, користе се такви изрази да се не може тако лако схватити шта је ту писац хтео да каже о Исусу Христу, као да се бојао да Га назове правим именом: Господом и Богом Исусом Христом. Да ли је и то из незнања? Ненамерно?

Или послушајте некад док неки хришћани међусобно разговарају на неком месту, било да је то у дому или на трибинама, на скуповима, на јавним местима… Једва да ћете чути о Исусу Христу тамо где се расправља о важним стварима, о напретку људи, о њиховом умном, и моралном образовању… На другим, пак, светским састанцима… тамо би било чудно, чак за многе неприлично, ако би неко изговорио име Господа Бога нашег Исуса Христа! Да ли је и то из незнања? Ненамерно?

Ах, хришћанска браћо и сестре… Ма из ког разлога да се десило ово незнање или заборав на Исуса Христа: од неразумности или из разумности, претпоставимо да је и из неразумности, али како да хришћанин не разуме, како да не зна Исуса Христа? Или како, пак, разумејући Исуса Христа, не памтити га, заборављати на Њега?! Ми смо обавезни да га познајемо боље него ма кога другог и да га се сећамо чешће од свега. Сав наш ум требамо да усмеримо на познање Њега, сво памћење на сећање на Њега. Ето, управо се у томе састоји наше истинско просвећење, у томе и јесте истинска светлост, да знамо и памтимо Исуса Христа, Његов живот, Његово учење, Његова дела. Ми и треба да учимо све што учимо, само да би смо боље познали Исуса Христа. Сва наша познања бивају бескорисна, уколико при свима њима ми не знамо Исуса Христа. Наша је просвета тама, уколико нас она не приводи Исусу Христу.

Све што читамо и све што учимо треба да буде само ради тога да би памтили Исуса Христа. Јер све што је свето, свето је само Исусом Христом; све што се поштује, достојно је поштовања само у Исусу Христу. Ништа нам не користи све што научимо, уколико при томе заборављамо на Исуса Христа. Ми треба све и да говоримо и да пишемо да би притом понешто рекли и написали управо о Христу. Сво то писање које се не пише у име Исуса Христа је мртво; трула је реч које не излази из наших уста ради Исуса Христа. Сва је наша светлост, браћо и сестре, од Њега, а због тога и све наше треба осветлити ради познања Њега.

Дакле, хришћанине, од ове Нове Године постави себи за правило: сву своју пажњу обрати на Исуса Христа. Што можеш чешће читај и слушај о Њему, да би памтио сваки корак из Његовог живота и сваку реч из Његовог учења; што можеш чешће о Њему говори и пиши, што можеш чешће гледај на Његову свету икону и моли се, да би Му се могао непрестано молити духом и неућутно га славословити устима. У познању Исуса христа је сва наша светлост, у молитви Исусу Христу је сво наше спасење; у славословљу Исуса Христа је све наше блаженство.

Господе, Твојом благодаћу уразуми нас, све нас, Господе, уразуми и ми ћемо познати и схватити и памтити и нећемо заборавити да си Ти једина Светлост која осветљује све и Теби јединоме приличи свака слава, част и поклоњење са Оцем и Светим Духом. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 14. јануар 2018.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци