04.08.2020.

протојереј Родион Путјатин: НА ДАН ПРОРОКА БОЖИЈЕГ ИЛИЈЕ

У част пророка Божијег, и на вашу духовну изградњу, браћо и сестре, желео бих вам рећи коју реч. Рећи ћу вам шта се јуче догодило. Пролазили смо поред вашег храма. Још се није било завршило свеноћно бдење. Обрадовали смо се томе и пришли цркви и видели величанственост вашег свештеног храма и чули ваше складно појање. Као је то лепо, хришћански, православно; ревнитељ славе Божије, пророк Илија, се ван сваке сумње радовао што сте у његову част саставили такав раскошни празник. Али чујте, шта смо још видели овде. Немогу ово прећутати. Док су одрасли са побожношћу стојали и молили се у Цркви, мала деца су дивљала, трчала, смејала се око цркве, а од оних који су то видели, ниукога се није нашло довољно ревности да их уразуми, да их умири, да се заложи за славу Божију, у част пророка Илије. Ово није у реду, није хришћански; деца православних родитеља не треба да се тако понашају.

А ми то трпимо, ми то допуштамо, ми на то равнодушно гледамо и није нам до тога. Ах, браћо и сестре, будите пажљиви у сличним ситуацијама. Ми сами срамотимо Бога уколико не спречавамо друге да Га бешчасте; ми сами вређамо Бога, када дозвољавамо да се у нашем присуству говори или чини нешто што вређа Бога. Рећи ћете да то није ваша ствар. Не, браћо и сестре, наша је ствар, наша је обавеза, наша суштинска ствар, наша свештена обавеза – да спречимо и уразумимо оне који праве неред. Још ћу рећи: ми сами правимо неред и вређамо Бога тада када допуштамо другима да чине и говоре оно што је непримерено и увредљиво за Бога. Нарочито грешимо, тешко грешимо пред Богом, када не спречавамо, не уразумљујемо децу која праве неред и непобожно стоје на служби у храму Божијем.

Деца која праве неред у време службе јесу испразна деца, стид за родитеље, срамота за суседе, пропаст за насеље, рана за будућа поколења, јер од такве деце, уколико се не исправе, не могу да се роде добра деца: од рђавог корена рђав и плод. Дакле, ви који не умирујете децу, дозвољавате им да буду немирна у цркви, много грешите и даћете одговор на оном свету, не само за своју децу, већ и за унуке и праунуке.

Није тако расуђивао, није тако поступао данас прослављани прорк Илија. Он је увек иступао за славу Божију, никоме није чинио уступке, никога није штедео. Он је мачем и огњем кажњавао све који су се осмелили да Богу не укажу част. Он је и цару Ахаву директно говорио: лоше чиниш, Бога бешчастиш, поданике развраћујеш.

Свети пророче Божији Илија! Надахни нас својом светом љубављу према слави Божијој, пошаљи нам своју пламену ревност према Богу да би ми и речју и делом прославили Бога. Амин.

Оставите Коментар