протојереј Родион Путјатин: БЛАГОВЕСТИТЕ ДАН ДАНУ СПАСЕЊЕ БОГА НАШЕГА

[dropcap letter=“Н“][/dropcap]а дан Благовести Пресвете Богородице, ја, као пастир Цркве, у име Божје, вама, хришћанима, чедима Православне Цркве, благовестим, да ћете се спасити кроз Исуса Христа, да ћете наследити Небеско Царство, радовати се у рају са Анђелима, блаженствовати са светима. Послушајте пажљиво још и ову баговест Божју: сви ви ћете се кроз Исуса Христа неизоставно спасити, неизоставно наследити Царство Небеско, неизоставно се у рају радовати са Анђелима, блаженствовати са светитељима. О, ја сам спреман да вам свакога дана, свакога часа потврђујем ову благовест.

Радује ли ти се срце, хришћанине, при овој благовести? Или још увек сумњаш и размишљајући у себи, говориш: како то може бити? Како се ја слаби могу спасити? Како ја грешни могу да наследим Царство Небеско? Како ја нечисти, могу бити у рају и радовати се са Анђелима, блаженствовати са светима? Шта те смућује, човече, шта те збуњује? Исус Христос ће те спасити Својом благодаћу. Исус Христос ће те, по Својој љубави, начинити наследником Свог Небеског Царства. Исус Христос ће те по милости Својој увести у рај да се радујеш са Анђелима, да блажествујеш са светима.

Шта те смућује, човече Божји, шта те збуњује? Одговори из свега срца, како је некада Пресвета Дјева одговорила на благовест Анђела. Одоговори: нека ми буде по овој благовести, верујем од свега срца да ћу се спасити кроз Исуса Христа, да ћу кроз њега наследити Царство Небеско, да ћу са њим ући у рај и радовати се са Анђелима, блаженствовати са светима. Ти очигледно не схваташ, не разумеш која је сила вере? Јер само што кажеш: верујем од све душе, да ћу се спасити кроз Исуса Христа – тог тренутка на тебе силази благодат Светог Духа и ти ћеш у себи осетити промену, у твојој ће се души већ зачети твоје спасење. Ти ћеш тада већ почети и да се владаш у складу са вером, ти ћеш почети и да мислиш и да желиш и да осећаш онако како приличи онима који се спасавају, онако како приличи наследницима Небеског Царства, како треба да се владају сви они који се припремају да се у рају радују са Анђелима, блаженствују са светима.

Ти очигледно још увек не знаш какву силу има вера? Пресвета Дјева Марија до Архангелске благовести, не само да није могла да помисли да може да роди Спаситеља, већ се није усудила ни да пожели ово. Она је, како нам казује предање, за најузвишеније блаженство сматрала за себе да буде слушкиња ове Дјеве, која је требала да роди Спаситеља. Али, када Јој се јавио Арханђео и рекао да ће зачети и родити Спаситеља, и када је она са вером прихватила ову благовест Анђела – истог тог тренутка, Дух Свети је сишао на Њу, сила Вишњега Ју је осенила и Она је зачела у утроби Својој.

Без вере у Исуса Христа се заиста није могуће спасити. Ко не верује у Исуса Христа, тај неће наследити Царство Небеско, тај се неће у рају радовати са Анђелима, блаженствовати са светима. Почни, пак, да верујеш, па ћеш и ти зачети спасење, и теби ће постати могуће да будеш наследник Небеског Царства, и ти ћеш проливати сузе радости због тога што се можеш у рају радовати са Анђелима, блаженствовати са светима. Онај који поверује и крсти се, биће спасен, рекао је Сам наш Спаситељ. Биће спасен, односно наследиће Царство Небеско, радоваће се са Ангелима, блаженствоваће са светима.

Зашто се смућујеш, због чега си збуњен? Приђи ближе Спаситељевој икони, погледај на Његово свето лице и реци, реци само: „Ја ћу се спасити од мојих грехова кроз Тебе, најслађи мој Исусе“. Реци само и у теби ће се већ појавити сузе, којима се омивају греси, и ти ћеш у радости ускликнути: верујем, Господе, помози моме неверју.

Дакле, хришћани, верујте, од све душе верујте да се ми спасавамо кроз Исуса Христа, да кроз Њега наслеђујемо Небеско Царство, да ћемо за Њим ући у рај и бити тамо, по Његовој љубави према нама, и радовати са са Анђелима и блаженствовати са светима. Верујте овој благовести и благовестите другима о њој!

Можда ће неко питати: где да стекнем ову веру, ако је у мени нема? Како да поверујем под све душе, када не могу тако веровати и шта да чиним када моја вера тако често бива слаба.

Како је Пресвета Дјева Марија поверовала да ће зачети и родити Спаситеља? Благовешћу Архангела. Само што је чула ангелску благовест, она је поверовала. И ти, брате и сестро, имаш Анђела благовесника, а то је Света Православна Црква.

Послушај благовест Свете Цркве о твоме спасењу и у теби ће се родити вера и из дана у дан ће расти, јачати. Ти и немаш веру или је она слаба, управо због тога што или не слушаш, или ретко слушаш речи о твоме спасењу, које благовести Света Црква или можда још увек није дошло време да се у твојој души зачне спасење. Не престај, пак, да слушаш благовешће Свете Цркве и раније или касније у теби ће се родити вера и неизоставно ћеш се спасити. У благовести Свете Цркве је увек присутна и спасоносна сила, благодатна сила, али ову силу не може свако одмах усвојити.

Дакле, браћо и сестре, слушајмо шта нам благовести Света Црква и слушајући њену благовест и ми ћемо чути о нашем спасењу и ми ћемо поверовати у нашег Спаситеља и научићемо се спасењу и спасићемо се, наследићемо Царство Небеско, радоваћемо се са Анђелима, блаженствовати са светима. Ми ћемо и овде, на земљи, имати много прилике да се радујемо и веселимо.

Пажљиво слушајући данас благовешћење Свете Цркве о Теби, Мати Божја, Мати нашег Спаситеља, ми се радујемо. Почуј наше радовање. Арханђелски глас теби кличе: радуј се благодатна, Господ је с тобом. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 6. април 2018.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци