праведни Јован Кронштатски: БЕСЕДА НА ЧЕТВРТУ НЕДЕЉУ ВЕЛИКОГ ПОСТА

Данас је, драга браћо и сестре, прочитана Јеванђелска прича од Марка, о томе како је Исус Христос исцелио бесног глувог и немог младића, за кога је његов отац молио, изгнањем злог и нечистог духа, који је несрећноме младићу и узроковао глувонемост. „Душе нијеми и глухи“, рекао је Господ нечистоме, „ја ти заповиједам, изиђи из њега и више не улази у њега! И повикавши и изломивши га врло, изиђе; и би као мртав тако да многи говораху: умрије. А Исус, узевши га за руку, подиже га; и устаде“ (Мк. 9, 25 – 27). Послушајте само колико је зао био демон који је мучио младића. Отац тога младића је говорио Господу да демон, „кад год га ухвати ломи га, и пјену баца, и шкргуће зубима; и суши се.“ (Мк. 9, 18). То се исто догодило и када га је отац довео до Спаситеља. И када је Господ питао оца, тобож не знајући, иако је као Бог све знао: „Колико има времена како му се то догодило?“, овај му је одговорио да је од детињства, и додао да демон „много пута баца га у ватру и у воду“ (Мк. 9, 21 – 22); и молио Господа да се сажали над њим и сином, и да помогне ако шта може. Исус му је рекао: „Ако можеш вјеровати, све је могуће ономе који вјерује“ (Мк. 9, 23). И несрећни маловерни отац је са сузама узвикнуо: „Вјерујем, Господе, помози мојему невјерју!“ (Мк. 9, 24).

Видите ли колику силу Господ приписује вери и верујућем: „све је могуће ономе који вјерује“, каже Он. Онај који верује може и демоне изгонити и сваку болест исцељивати. А како је немоћан и жалостан онај који не верује! Он ни самим собом не може владати и не може се уздржати ни од својих грехова, већ им као роб служи и мучи се њима. И несрећни отац је најпре свога болеснога сина довео апостолима и они нису могли да изагнају демона из њега, те су насамо питали Господа: зашто нисмо могли да га изагнамо? Господ им је на то рекао: „Овај се род ничим не може истјерати до молитвом и постом.“ (Мк. 9, 29).

Ево Господње похвале посту и молитви. Ево Јеванђелске основе поста. Зашто су они који себе називају следбеницима Јеванђеља изагнали из свога живота пост, као непотребан?! Нису ли се због тога међу нама умножиле страсти и безакоња и болесници и опседнути сваке врсте, зато што су неки од хришћана раскинули везу са Црквом и као сувишну ствар, одбацили молитву и пост? И живе као бесловесне животиње, водећи се једино разноразним похотама, док су се други, у својој злоби, са пеном у устима, као заиста ђавоимани, устремили ка сваковрсним злочинима: ка убиствима, самоубиствима, подметањима пожара, прокопавањима подземних канала, подметањима експлозива и осталоме.

Да, драга браћо и сестре, ови и њима слични људи су доспели до овакве суровости управо због неверја, неуздржања, нечистоте и од свих погубних последица овога неверја. Котка јеванђелска вера не проповеда убиства, цареубиства, прокопавање тајних пролаза и подметање експлозива. Она говори: „Свака душа да се покорава властима које владају, јер нема власти да није од Бога, а власти што постоје од Бога су установљене“ и да им се треба покоравати „не само због гњева, него и због савјести“ (Рим. 13, 1, 5), и заповеда „да се чине мољења, За цареве и за све“ којима је дата власт, „да тих и миран живот поживимо у свакој побожности и честитости.“ (1Тим. 2, 2).

Господе, просвети ослепљене злобом очи срдаца ових опседнутих несрећника нашега злослутног времена, који устају на Богом установљене власти, да познају како страшан бездан копају сами под собом, у какву страшну адску пропаст су спремни да пропадну. У древна, прехришћанска времена, неки несрећници међу јеврејима су се ускомешали против установљених власти, против Мојсеја и Арона, укоравајући их тобож за властољубље и само су узроптали. И шта их је постигло? Каква казна Божија? Земља се отворила под њима и живи су сишли у ад са својим породицама, док су други, мање криви у томе, били спаљени огњем који је букнуо из храма (Број. 16, 1 – 35). Ето колико је тежак грех – метеж против власти.

А шта очекује наше нихилисте, какав Божији суд? Тим ужаснији, што су веће дарове Божије презрели. Јер ко су наши нихилисти и терористи? Крштени људи, хришћани долазе до таквог безумља, до таквих убистава и самоубистава, до таквих сатанских злочина! О што се уопште родише!? Зашто не погинуше у утроби матерњој!? Боље да се нису ни родили. Тако неблагодарно, тако злобно, тако безумно презирати дарове Божије: благодат Крштења, Миропомазања, Причешћа Телом и Крвљу Господњом – то је заиста ужасно! О злосрећни родитељи такве деце! Какву срамоту ће искусити!

Браћо и сестре! Држимо се свим срцем вере и Цркве Божије, овог јединственог спасоносног ковчега, који спасава од свеопштег потопа огњеног, који ће у своје време задесити све безаконике. Држимо се свештених установљена Цркве, која нас воде ка спасењу. Држимо непоколебиво пост и молитву и будимо усрдни ка службама Божијим. „Ђаво“, непријатељ нашег спасења не спава, већ „као лав ричући“, око нас, „тражи кога да прождере“ (1Пет. 5, 8). И колико их је до сада прогутао! Пост и молитва са усрђем, са смирењем, са вером и љубављу јесу силно оружије против ђавола и против свих страсти које устају на нас. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 8. април 2019.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци