Митрополит Атанасије Лимасолски: СЕСТРО, НЕ ДОЗВОЛИ СЕБИ ДА СЕ ОД МАЈКЕ ПРЕТВОРИШ У УБИЦУ!

Писмо будућим мајкама

Као повод за писање овогписма послужило је усвајање закона о декриминализацији абортуса, донетог од стpaнe кипарских власти. Ова посланица Митрополита лимасолског Атанасија обраћа се људској и хришћанској савести сваке мајке која ће, можда, у ко зна каквим околностима, помислити на абортус – на убиство људског бића које јој је Добри Богповерио и сместио га у њену утробу.

Драга сестро!

Ако си у другом стању, пре свега немој да паничиш, не допусти лошим осећањима да те обузму, не дозволи им да победе неизрециву радост због тога што ћеш постати мајка новог човека у свету, нове иконе Божије, незаштићеног и недужног створења које привремено носиш у себи. y Не дај да те савладају помисли сумње – зашто се то недужно биће нашло у теби, шта ћеш даље с тим дететом, како ћеш га подизaти, какав ће бити ваш заједнички пут кроз живот.

Добро знам да су понекад околности и сам начин зачећа трауматични за жену, да јој је тешко да на то и помисли, али хајде да одвојимо догађај зачећа од чињенице постојања новог човека. Наоружај се свом силом своје материнске љубави, и замисли се над тиме како је велик благослов Бог дао женама – да буду мајке!

Сад гледај, и буди тврда као стена. Никоме не допуштај чак ни да спомене могућност спречавања рођења твога детета, које из дана у дан расте у теби. Ни за шта на свету не дозволи себи не само да се од мајке y претвориш у убицу сопственог детета, него и да, услед тога, постанеш кривац за то што ће твоје дете заувек остати лишено могућности да прими свето Крштење и постане хришћанин.

Наравно, разумем да постојање новог човека, с којим ћеш од сада бити нераздвојна, може значајно променити твој живот. Али убиство сопственог детета и све трагичне последице тог догађаја на твој живот не могу се упоредити са твојим страховима у вези са тим како ће се променити твој живот и како ће се развијати ваша породица док будеш подизала дете: те потешкоће увек су пролазне, лако се решавају и лако превазилазе. А абортус ће бити вечна погрешка, која се тешко може исправити.

Не веруј онима који данас шире лажно мишљење да је ембрион тобоже само део твога тела, с којим можеш да радиш шта хоћеш. И савремена наука и Реч Божија имају категорички опречан приступ овом питању. Ембрион је потпуно нови човек који се развија – независтан у будућности, самосталан, обдарен слободном вољом као великим даром од Бога и који, попут путника, привремено борави у гостима у мајчином телу. Том маленом „туђинчету“ у првим годинама његовог живота неминовно ће бити потребна наша љубав и заштита.

Ембрион, то је независно биће које има бесмртну душу и тело већ од првог тренутка зачећа, баш као што је и Господ наш Исус Христос – као савршени Бог и Човек, Који се оваплотио ради нашег спасења – постао савршени Човек од тренутка зачећа у утроби Своје Пречисте Мајке. Чак и многа савремена медицинска истраживања потврђују да ембрион почиње самостално да живи и да се развија у мајчиној утроби у најкраћем року, а абортус за њега без сумње представља физичку смрт до које долази без пристанка незаштићене и невине жртве.

Узимам у обзир то да на тебе огроман утицај и притисак могу да изврше твоји укућани, окружење, околности, „добри саветници“, лекари. Али замисли се над тим да ће то што ти они предлажу и саветују постати твој највећи грех у животу.

Помисли да ће та одлука постати неизбрисива, судбоносна погрешка, која ће заувек повредити твоје биће.

Дођи код нас у Цркву, обрати се, пожури, и ја сам уверен да ће ту са великом љубављу саслушати твој проблем, да ће поразговарати с тобом, да те неће одбацити, да ће ти помоћи да превладаш своје страхове и неспокојство. Уверен сам да ће се људи очински посветити твоме случају, да ће те уз саосећање и разумевање прихватити као будућу мајку која се тренутно налази у сложеној ситуацији, узимајући у обзир сваку особеност твога положаја. Поверуј у свемоћну очинску љубав Христову; знај да Његов Промисао бди апсолутно над сваким створењем. Буди уверена да ако сачуваш своје чедо у животу, без обзира на све жртве, одрицања и бриге, Свеблаги Христос ће те благословити и пратиће те на сваком кораку твога живота, као твој Заштитник и Заступник. А ако је с нама Бог, ко може да нам се супротстави?

Драга, желим ти победе и велике успехе у твом будућем материнству!

С многим молитвама,

Митрополит лимасолски Атанасије

15. јун 2020.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 13. децембар 2021.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *