13.12.2021.

Митрополит Атанасије Лимасолски: СЕСТРО, НЕ ДОЗВОЛИ СЕБИ ДА СЕ ОД МАЈКЕ ПРЕТВОРИШ У УБИЦУ!

Писмо будућим мајкама

Као повод за писање овогписма послужило је усвајање закона о декриминализацији абортуса, донетог од стpaнe кипарских власти. Ова посланица Митрополита лимасолског Атанасија обраћа се људској и хришћанској савести сваке мајке која ће, можда, у ко зна каквим околностима, помислити на абортус – на убиство људског бића које јој је Добри Богповерио и сместио га у њену утробу.

Драга сестро!

Ако си у другом стању, пре свега немој да паничиш, не допусти лошим осећањима да те обузму, не дозволи им да победе неизрециву радост због тога што ћеш постати мајка новог човека у свету, нове иконе Божије, незаштићеног и недужног створења које привремено носиш у себи. y Не дај да те савладају помисли сумње – зашто се то недужно биће нашло у теби, шта ћеш даље с тим дететом, како ћеш га подизaти, какав ће бити ваш заједнички пут кроз живот.

Добро знам да су понекад околности и сам начин зачећа трауматични за жену, да јој је тешко да на то и помисли, али хајде да одвојимо догађај зачећа од чињенице постојања новог човека. Наоружај се свом силом своје материнске љубави, и замисли се над тиме како је велик благослов Бог дао женама – да буду мајке!

Сад гледај, и буди тврда као стена. Никоме не допуштај чак ни да спомене могућност спречавања рођења твога детета, које из дана у дан расте у теби. Ни за шта на свету не дозволи себи не само да се од мајке y претвориш у убицу сопственог детета, него и да, услед тога, постанеш кривац за то што ће твоје дете заувек остати лишено могућности да прими свето Крштење и постане хришћанин.

Наравно, разумем да постојање новог човека, с којим ћеш од сада бити нераздвојна, може значајно променити твој живот. Али убиство сопственог детета и све трагичне последице тог догађаја на твој живот не могу се упоредити са твојим страховима у вези са тим како ће се променити твој живот и како ће се развијати ваша породица док будеш подизала дете: те потешкоће увек су пролазне, лако се решавају и лако превазилазе. А абортус ће бити вечна погрешка, која се тешко може исправити.

Не веруј онима који данас шире лажно мишљење да је ембрион тобоже само део твога тела, с којим можеш да радиш шта хоћеш. И савремена наука и Реч Божија имају категорички опречан приступ овом питању. Ембрион је потпуно нови човек који се развија – независтан у будућности, самосталан, обдарен слободном вољом као великим даром од Бога и који, попут путника, привремено борави у гостима у мајчином телу. Том маленом „туђинчету“ у првим годинама његовог живота неминовно ће бити потребна наша љубав и заштита.

Ембрион, то је независно биће које има бесмртну душу и тело већ од првог тренутка зачећа, баш као што је и Господ наш Исус Христос – као савршени Бог и Човек, Који се оваплотио ради нашег спасења – постао савршени Човек од тренутка зачећа у утроби Своје Пречисте Мајке. Чак и многа савремена медицинска истраживања потврђују да ембрион почиње самостално да живи и да се развија у мајчиној утроби у најкраћем року, а абортус за њега без сумње представља физичку смрт до које долази без пристанка незаштићене и невине жртве.

Узимам у обзир то да на тебе огроман утицај и притисак могу да изврше твоји укућани, окружење, околности, „добри саветници“, лекари. Али замисли се над тим да ће то што ти они предлажу и саветују постати твој највећи грех у животу.

Помисли да ће та одлука постати неизбрисива, судбоносна погрешка, која ће заувек повредити твоје биће.

Дођи код нас у Цркву, обрати се, пожури, и ја сам уверен да ће ту са великом љубављу саслушати твој проблем, да ће поразговарати с тобом, да те неће одбацити, да ће ти помоћи да превладаш своје страхове и неспокојство. Уверен сам да ће се људи очински посветити твоме случају, да ће те уз саосећање и разумевање прихватити као будућу мајку која се тренутно налази у сложеној ситуацији, узимајући у обзир сваку особеност твога положаја. Поверуј у свемоћну очинску љубав Христову; знај да Његов Промисао бди апсолутно над сваким створењем. Буди уверена да ако сачуваш своје чедо у животу, без обзира на све жртве, одрицања и бриге, Свеблаги Христос ће те благословити и пратиће те на сваком кораку твога живота, као твој Заштитник и Заступник. А ако је с нама Бог, ко може да нам се супротстави?

Драга, желим ти победе и велике успехе у твом будућем материнству!

С многим молитвама,

Митрополит лимасолски Атанасије

15. јун 2020.

Оставите Коментар