јеромонах Григорије Светогорац: ЦАРСТВО БОЖИЈЕ – ПРИСУСТВО ХРИСТА

[dropcap letter=“Ј“][/dropcap]еванђелист Матеј бележи да је Христос, након хватања и затварања Часног Претече, напустио Назарет и отишао у Капернаум. Тада поче да проповеда јеванђеље о Царству, говорећи: Покајте се, јер се приближило Царство небеско. У вечерашњој беседи покушаћемо да видимо шта је то Царство небеско које је Христос проповедао.

***

Када је архангел Гаврил блгаговестио Дјеви Марији рођење Господње, рече јој: ..родићеш Сина, и надјенућеш му име Исус. Он he бити велики, и назваће се Син Вишњега, и дaћe му Господ Бог. Пријесто Давида оцa његова; и цароваће над домом Јаковљевим (тј. над свима онима који у Њeгa поверују) вавијек, и цaрству његову нећe бити краја. Овим речима је архангел Гаврил повезао Царство Божије еа Личношћу Исуса Христа. Он је Цар верних и оваплоћењем Његовим Царство Божије се пројавило на земљи.

Свети Златоусти поставља питање: „Штa је Царство Божије?“ и каже да на ово питање одговара сам Христос: „Царство Божије је моје присуство.“ И свети Григориiе Палама каже да је „пре очовечења Христовог, Царство Божије билв далеко од нас, колико је небо удаљено од земље. Када пак Христос дође на земљу и сједини се с нама, тада у све нас дође и Царство Божије“.

Из ових речи богоносних отаца наших можемо да закључимо да је Царство Божије живот у близини Христовој, живот у складу са вољом Божијом. Пошто је Христос постао човек и са нама поживео, можемо да живимо са Њим, тј. да живимо у Царству Божијем.

***

Живот у Царству Божијем је живот који су првоосаздани живели у рају. Тамо су првосаздани живели у присусгву Божијем, прослављали величину Њeroвy и примали Његову очинску љубав. 3бor греха су удаљени из Царства Божијег и отидоше у земљу далеку од Бога. Отидоше у таму и живеше под влашћу ђавола.

Како пише свети Златоусти, „пре доласка Христовог, власт над човеком имали су ђаво, грех и смрт. Ђаво је човеку стао за врат, грех га је заклао, а смрт га је погребла. Када се оваплотио, Христос нас је ослободио од ове ђаволске тираније.“

Тајном Своје жртве и Свога васкрсења, Христос нам је подарио слободу Духа Светога и изнова нас поставио под скиптар царске и очинске љубави Своје. Тајном оваплоћене икономије, Христос је вратио човека у Своје Цapство и изнова га поставио за владара творевине земаљске.

Реч Христова: Покајте се, јер се приближило царство небеско, значи: Покајте се, јер сам ја, Господ и Спаситељ ваш, дошао к вама и жртвовао се за вас, победио ђавола и смрт, па сада изнова можете да живите животом Царства. Ова реч Христова је најрадоснија вест коју је људски род икада чуо. Зато се јеванђеље и назива: јеванђеље Царства.

Ово јеванђеље би требало непрестано да слушамо и ми данашњи хришћани. Јер баш у наше време, пошто је зло свуда присутно, верни одбацују свет и плаше га се. Заборављају да је свет место где је Христос дошао и отворио врата Царства Свога у које све нас позива да уђемо. Ми данашњи хришћани заборављамо да су се, од када је Христос дошао у свет, многи људи који су били у греху покајали и ушли у Царство Његово, као што је и сам Xpистос посведочио разбојиику на крсту: Данас ћеш бити са мном у рају.

Царство Божије није нешто прошло или будуће. То је живот са Исусом Христом који почиње већ у садашњем животу. Ону стварност Царства Божијег можемо сви ми да окусимо већ сада, као што ћемо је кушати и у вечности. Амин.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 25. новембар 2015.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци