ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА

ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА

2.00

Балкан се налази земљописно и з м е ђ у Истока и Запада а идејно стоји и з н а д Истока и Запада.

Која је то идејна сила што спасава Балкан да не буде и идејно између, него га уздиже изнад Истока и Запада?

То је вера православна и само вера православна. Сви остали чиниоци, као земљописни положај, култура, наука, муслиманство, политика, земаљске тежње и аспирације, држе Балкан између Истока и Запада. Вера православна пак уздиже га изнад Истока и Запада, и само вера православна.

Ништа није несносније него налазити се између. Ако би се идејни, то јест православни Балкан покорио земљописном Балкану и остао између Истока и Запада, личио би на оног магарца из бајке, који је цркао од глади између два пласта сена.

На жалост, православни Балкан је од почетка 19. века до сада веома личио на оног легендарног Буридановог магарца, који је липсао од глади између два пласта сена, не знајући коме пласту да приђе. Час му се један пласт чинио већи и слађи час други. Изнемогао од шетње од једног пласта до другог, он је пао и липсао. И сав свет се насмејао магарцу као магарцу.

Балкану прети смрт од глади због многих брбљивих језика који га именују и з м е ђ у. Или ће липсати од глади између Азије и Европе или ће га једна од тих сила ајкулски прогутати, ако се не буде дигао и з н а д. Изнад Истока и Запада.

Категорија:

Додатне информације

Аутор

број страна

40

дизајн и прелом

Александар Орландић

Тираж

1000

Штампа

Арт Графика Никшић

Едиција

Стазе

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *