Епископ Митрофан зноско-бороски: НЕДЕЉА О САМАРЈАНКИ

Христос Васкрсе!

[dropcap letter=“Ч“][/dropcap]ули сте, браћо и сестре, Јеванђеље у коме се приповеда о разговору Спаситеља са Самарјанком.

Јудеји нису сматрали самарјане пуноправним људима и према њима су се односили са безграничном мржњом и чак су им ускраћивали право на васкрсење из мртвих.

А овде сами Христос, Син Божји, разговара са самарјанком! И то о чему разговара?! О најдубљој суштини религије духа! Овим разговором он наглашава да су и самарјани иста таква деца једнога Небеског Оца, каква су били и Јудеји.

Ово је прво што привлачи нашу пажњу у данашњем Јеванђелском читању.

Друго: штавише, Христос се не гнуша грешнице која се налази у незаконитој вези. Он са њом говори о „живој води“, о сили благодати Божје. Говори тако да грешница, дотакавши се те воде – благодати Светога Духа, напушта грешни живот и од грешнице постаје света мученица за Христа – света Фотина, Светлана.

„Ја сам врата“, говори Господ, врата која воде у духовни препород. И ево, грешница је прошла кроз да врата, те двери, које воде у област заједнице са Истинитим Богом и постала света.

Пре Христа, драга браћо и сестре, историја није познавала уважавање жене у пуноћи. За Сократа – овог великог и славног човека античког света, жена је била само слушкиња. Буда је жене сматрао нижим бићима и својим је ученицима забрањивао чак и да разговарају са женама. Христос, пак, женама доноси слободу, узводи жену на висину која јој и припада.

И треће што привлачи нашу пажњу у данашњем Јеванђељу, јесу Спаситељеве речи упућене Самарјанки: „Веруј ми да долази час када се нећете клањати Оцу ни на гори овој ни у Јерусалиму… истински богомољци ће се клањати Оцу у духу и истини“ (Јн. 4: 21, 23).

Бог је дух, Истина је Христос. „Ја сам Пут, Истина и Живот“, говори Спаситељ. У речима изреченим Самарјанки, Господ указује на то да је Јерусалимски храм завршио своју мисију, завршио своју улогу, да је дошао крај Старог Завета, да наступа ново време – време Новог Завета, време народа Божјег – народа који је прихватио Месију-Христа, народа у коме се сви језици, све нације сливају у Христу у једну породицу деце Божје. У Христу – у Сину Божјем, у Логосу који је постао тело – Распетоме и Васкрсломе. Амин.

Христос Васкрсе!

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 6. мај 2018.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци