старац Јосиф Исихаста: УИСТИНУ ЈЕ ВЕЛИКА ТАЈНА ПОСЛУШАЊА

ЧЕТРНАЕСТО ПИСМО

[dropcap letter=“Р“][/dropcap]адуј се у Господу, чедо пренебеског Оца! Ти ми, чедо моје, пишеш о помисли против твог старца. Такве помисли треба да се плашиш и да је се клониш као змије отровнице, јер она има ужасну моћ над нашим нараштајем.

То је вештина лукавога. Ок шаље помисли против старца да би те удаљио од благодати која те прекрива, да би те учинио одговорним, а затим немилосрдно опустошио. Зато придржавај се мог савета и нека се у твом срцу никада не угнезди било каква помисао против твог духовног оца. одмах је одбаци, као змију отровницу.

Што сe тиче књиге коју си тражио: не узимај је без благослова, Чак и ако би се њом и спасао. Ако за то не замолиш, твој поступак ћe се пред Богом сматрати за прељубу. Буди стриктан у великом и у малом, да без благослова свог духовног оца не почињеш нити молитву, нити давање милостиње, нити пак извршавање било каквог доброг дела.

Чуо си да је Бог у читавом племену Израиљевом изабpao Саула и да га је помазао за цара. Међутим, Бог га је истребио, јер није био потпуно послушан Самуилу поштедевши најбољу стоку (в.1 Сам 16), по пророковим речима: Послушност је боља oд жртве (i Сам 15, 22).

И стварно, уистину је велика тајна послушања.

Пошто је наш слатки Исус први прокрчио пут и постао узор за све нас, зар онда нисмо дужни да следимо за Њим?

И ја бих, чедо моје, желео да сам међу вама и да се подвизавам у жељеном послушању које толико прижељкујем.

Искрено, свом снагом и са пуном свешћу исповедам да не постоји други пут спасења који би у тој мери био далеко од сваке прелести и непријатељског дејства као што је овај. Онај ко уистину жели да се спасе и да брзо нађе најслађег Исуса, дужан је да буде послушан. И са таквом љу бављу тре ба да гледа на свог старца, као да види лик самог Христа.

Чедо моје, чврсто држи свеоружје које си добио (в. Еф 6, 11) и снажно се бори. Право управи стреле на непријатеља и имајући један циљ одапињи стрелу: да никада не будеш непослушан свом духовном оцу. Ако се Бог ражалости због тебе, ти имаш старца — који ћe га умолити за тебе. А ако и старца ражалостиш, ко ћe онда за тебе умилостивити Господа?

И подвизавај се, колико год је у твојој моћи, да олакшаш бреме свога старца да би и ти у својој тескоби имао олакшање и трпљење. На сопственом опиту спознао сам колику одговорност и колики терет прихвата старац, и колико страда док од недостојне створи достојну душу и уведе је у рај, поготову aкo јој Је природа жестока.

Јер за сваку душу коју старац прихвати, на његов врат полаже се најтежи ланац. Потребне су му многе свете молитве да мy олакшају бреме. Потребна му је велика и неподељена љубав, а не непослушност и протииуречење. Потребно му је да из уста његоних послушника истиче noбoжностг и благодат, а не жуч и горчина, расправе и свађе.

Јер свака груба реч коју му иэговорите у време искушења. буцући да потиче од змије тј. ђавола, поји му душу отровом и она вене кao цвет поroђен градом. И све док тај бол не ншчезне, он не може да се помоли ни за самога ceбe.

Међутим, када је послушник у свему послушан тада и старац иде право и уздиже се на висину, топло се моли, обилно се просветљује, мудро говори, добро саветује, умножава ге његова благодат и он постаје непресушни извор из којега се на свакога излива божанека благодат коју је он сам примио од Господа.

Према томе, чедо моје, ако хоћеш да напредујеш брзо и без великог труда, научи да се одричеш сваког сопственог мњења, да се не појави у теби самовоља. Нека твоје ухо бyде уз уста твог старца и прихватај све што ти он каже, као да долази из Божијих уста. Без оклевања изнршанај његове заповести и увек nеш имати мир. И увек се ceћaj да се твоја послушност или непослушност неће зауставити на твом старцу него ћe се, кроз њега, узнети до Бога.

Никада не скривај сноје помисли од старца и не преиначуј своје речи исповедајући се пред Господом. Отворено искажи своје помисли и твоје срце ћe се одмах успокојити.

Приклони свој врат под јарам послушања и прилепи се за дисање свог старца. Чим нека реч изађе из његовпх уста, ухвати је. Окрили се, и полети да је извртиш, не испитујући да ли је добра или лоша.

Слепо и не pacyђyjynи изврши све што ти заповеди он који носи одговорност, како ти не би био одговоран за своја дела. Онај ко заповеда одговараће за оно што је заповедио, да ли је било добро или лоше, а ти ћеш одговарати за то да ли си добро или лоше послушао.

Послушање није да извршиш ову или ону заповест коју су ти дали, а унутар се§е да негодујеш. Послушање је потчињавање убеђења душе, са циљем да се избавиш од своје покварености.

Послушање подразумева да постанеш рoб, да би постао слободан човек. Откупи своју слободу за малу цену. Постани безбрижан и радостан.

И не слушај ту помисао која ти у тешким часовима саветује да одеш из твог манастира.

Знај да ћe се онај који се не потчини једном, потчинити многима, и на крају остати непокоран.

Објавио Манастир Подмаине уз благослов игумана Рафаила (Бољевића) 2. септембар 2015.

Оставите коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Слични чланци