16.10.2016.

Архимандрит Василије (Гондиккис): ОНО ШТО РАЗАРА

Искушења, изазови, која су покушала да те разоре, показују се као твоји помоћници. Они чине оно што си сам морао да урадиш, али ниси био у стању. Доживео си опит истине исказане у Изрекама Отаца „ Отклони искушења, и нико неће бити спасен“. Она су разорила оно што је требало да буде разорено.

Али, нешто се појавило унутар тебе што не може бити разорено, јер има другачију врсту истрајности и различиту природу: сада се радујем страдањима (Кол. 1, 24). На крају, спашени смо оним што нас разара, као што је и зрно спашено својом „смрти“ у земљи када дође његово време.

Спасење не лежи и нашим успесима или нашим достигнућима у области пропадљивости, већ у укидању смрти у царству љубави.

4 Коментара

Наташа

пре 4 године

Дом душе је трпљење а храна јој је смирење (молитва), научих то , од вас , оче Рафаило. Слава Господу.

Sonja Leugermann

пре 4 године

Да тако наши свети оци кажу - као што најдрагоценији драгуљи - дијаманти настају у дубини земљине утробе под веома високим температурама и јаким притиском са свих страна страна тако и искушења истискују све нечистоте из срца наших и тек тада под "притиском" налазимо у себи Оно "нешто" што "се појавило унутар нас, што не може бити разорено, јер има другачију врсту истрајности и различиту природу: "❤️!!!!! Нека би нам Бог наш драги дао снаге и непоколебљиве истрајности у разорним искушењима да би се удостојили његове светлости сјаја - вечне љубави и живота !

Milica

пре 4 године

Najteze mi je trpeti. Nista nema teze od toga. Ponekad se ni tracak smisla ne nazire, a zna da traje dugo, dugo neko iskusenje...Ljubavi valjda nema.

Violeta

пре 4 године

Milice, izrekla si ono što živim, svednevice. Ljubavi, valjda, ni nema. Mislim da je to suština mog života... A čeznem za Ljubavlju, za Bogom.. Hvala ti.

Оставите Коментар