11.05.2017.

архимандрит Андреј (Конанос): ПОКАЗАТЕЉ ДУХОВНОГ РАЗВОЈА

Један од показатеља духовног развоја је обустављање потраге за духовним надприродним доживљајима:
– Јао, оче, она икона се померила! А ова је замироточила!
Питам их:
– Добро и шта с тим? А шта се са тобом десило после тога? Или се све зауставило на твојим «ах» и «ух»?
– Оче, испричаћу ти нешто задивљујуће! Путовала сам у Јерусалим и била сам просто у шоку, а потом…
– И шта је било потом? Шта се изменило у твом животу?
– Па ништа…

Једном су ми испричали:
– Путовала сам у Јерусалим 35 пута и видела једног старца!
– Добро, и шта си достигла тиме што си видела старца?
– Али њега нису сви видели, а мене је чак и примио!
– Браво! И шта с тим? Зар је то успех? То је све само спољашња ствар. Зар ће те за време Другог Доласка Христос упитати: «Колико светаца си видела?» – и то је све? А ако си путовала у Јерусалим, Он ће те можда питати, а да ли си обишла тај град барем десет пута? А ти одговориш: «Не, свега три пута». – «А-а-а, три, па то је мање од десет!».

Зар је то та духовност, коју негујеш у својој души? Ето, ја сам, на пример, видео и старца Порфирија, и старца Пајсија, и старца Јакова. Да ли се због тога што сам их видео, у мом животу нешто изменило на чаробан начин? Христос је био сасвим близу апостола, али Јуда због тога ништа у себи није изменио, а поврх тога је и издао Христа. А Свети апостол Петар се одрекао Христа, и Тома је такође показао неверје, али Господ је био с њима.

Причати о томе где си био, кога познајеш, са ким разговараш, није довољно. Познајем људе, који никада нису били на Светој Гори, јер су непокретни. Знам и жене, које никада нису путовале у Јерусалим, јер су сиромашне и са много деце, али им је у души увек радост Васкрсења и Гроб Господњи. Не причам ово да бисте мислили да не треба да обилазите света места, путујте слободно. Али ако будете путовали и враћали се исти какви сте и пошли, то неће бити довољно. То је оно што ја имам у виду.

Шта значи духовни развој? Сећате ли се шта Христос говори Светом апостолу Петру?
– Хајде за Мном (Јн. 21, 19).

Апостол Петар пита, а шта ће бити са јеванђелистом Јованом, и Господ му одговара:
– Шта је теби до тога? Можда ће Јован бити овде до Другог Доласка. Питање је шта ћеш ти радити са Мном?

Какву си корист извукао из ходочашћа? Једна госпођа се вратила кући после читања акатиста Пресвете Богородице и страшно се посвађала са мужем. И син каже:
– Гле, она је дошла после читања акатиста и одмах се свађа. А још раније је пошла код фризера и офарбала косу. Шта је она добила од Цркве, шта је научила, како се променила?

Други се после не мењају, јер не виде да се мењамо ми. А ми смо добри само на речима. И ја сам такав. То ми је рекао тата пре два месеца. Зато што сам одбијао његове позиве, будући да сам био врло заузет и узео на себе много обавеза. Он ми је рекао:
– Чекај, чекај, не спуштај слушалицу, рећи ћу ти брзо. Зашто си са свима осталима тако добар, а са мном тако жесток?

Слушалица ми је просто висила у руци. Одговорио сам:
– У праву си, опрости ми.

Хајде да вам кажем и разлог за то. Када сам био мали, он није са мном разговарао, а сада, када је отишао у пензију и у потпуности капитулирао, добио је жељу да стално прича. Због тога сам се ја мало наљутио и рекао му да он цео живот није обраћао пажњу на мене, а сада, када има 72 године, «ти хоћеш да ми причамо телефоном?».
Ипак, он је у праву да ја причам људима једно, а њему друго. Разумете? Прави духовни успех није представа за публику, већ показивање свог истинског лица. Постани онакав, какав треба да будеш, и таде ће и други то схватити без речи. Он ће се зближити са тобом и заволеће те.
Жена прича мужу да га воли и да нема другог, али то је неубедљиво. Када је то заиста тако, нема никакве потребе говорити о томе – из тебе се распростиру таласи истине, топлоте и љубави према другом човеку.

Архимандрит Андреј (Конанос)

3 Коментара

Јелена

пре 3 године

Колико истинито....+++

Sonja Leugermann

пре 3 године

Када чујемо речи из Светог Јеванђеља - О овоземном животу Господа нашег златног Исуса Христа од рођења па све до Голготе ... о његовој правди, милости, љубави.... како је говорио - како никад нико није говорио ... - онда схватамо да људи који су се заиста тако осећали - чувајући нешто "неземно.... бесконачно" у себи ....који су до тада можда били несхваћени од других - очајавали због смрти, били потпуно изгубљени ....- нашли су у њему СВЕ ...како оно неки наши Свети Оци кажу - нашли су Душу своје Душе. Они су спознали истину и смисао живота и како је мила и блага и вредна хришћанска Љубав. Они су поверовали у вечни Живот - где је смрт само напокон -ако да Бог - улаз и вечно блаженство. Они су се окупљали око њега и слушали га и волели га ....и ми би ишли за њим.....- они су схватили да им је он тако насушно потребан .... увек.... и најрадије непрестано .... Заиста и ми , тако тражећи то СВЕ у нашим животима ... једног дана као да некако "намиришемо"да је ТО уствари тамо где " не живи више човек него Христос живи у њему".... тамо где су Свети Људи окупљени на Светим местима..... и тако - јер јесмо стадо ... само овце изгубљене ..... трчимо за својим "Пастирима" - понекад нисмо баш свестни свега тога .... и потребне су нам можда "Речи" Светих Људи - као неки чаробни кључић од срца до срца - да бисмо схватили да ћемо само у Цркви Његовој - у Светом Причешћу и у Срцу своме .... сасвим мирно и једноставно - наћи Њега = СВЕ..... и опет су нам потребни Свети Људи - ради утехе и чувања Љубави - како би рекао Свети Отац Пајсије Светогорац због добре "везе" ка Горе.... ту се некако брже стигне до те "станице" - ту је небо на земљи ..... у Манастирима ... као код Светог Василија Острошког❤☀️

Наташа

пре 3 године

.....Душа је црква, а глава је цркви Христос Господ; другим речима: муж је души хришћанској сам Господ. ако си се држала само овога чулнога света, венчавајући се са њим и блудећи са њим кроз својих пет чула, онда си ти, душо, у истини у истом оном грешном и незавидном положају, у коме се налазила жена Самарјанка. Ако си се разочарала у својим чулима, у чулним уживањима, ти си, истина, презрела своја чула, и од њих се развенчала, тако да су она постала као пет умрлих мужева; но остала си ипак да животариш са шестим незаконитим мужем, наследником оних пет: то је твој чулни разум; то је сва она лаж и гнусоба, коју су у тебе, као у сметлиште, временом нагомилала твоја чула. Јер гле, ништа у теби нема до представе о ономе и успомене на оно што си са својих пет чула, као са пет мужева, искусила и преживела. Разговор измећу Господа и Самарјанке, то је разговор измећу Бога, који је веран, и душе, која је неверна. Тај разговор се и тебе тиче. То је разговор небесног Женика са Својом невестом, душом људском. "из Омилија а сутрашњу недељу Самарјанке СВ ВЛ НИКОЛАЈ

Оставите Коментар