20.09.2016.

архимандрит Василије Гондикакис: НЕМА НАПРЕТКА ИЗВАН ВАСКРСЕЊА

Ниси ни студен ни врућ? Тако, пошто си млак… избљуваћу те из уста својих (Отк. 3, 16 – 17). Шта треба да радим са напретком и благостањем које ми желе, и које су ми обећали, када оно не побеђује смрт? Као да детету кажеш „ Ради свој домаћи рад са пажњом и поштовањем, и изградићеш предиван мртвачки сандук тако да ћеш имати диван погреб“. Логика овога света је њен сопствени мртвачки сандук. Шта треба да радим са напретком који не побеђује смрт? Нека сви промашаји дођу, све док је смрт уништена, и овај мој промашени живот преплављен вечношћу, чак и сада.

Вера је за одважне. „Бојажљивост је одступање од вере“(Свети Јован Лествичник). Они који се надају Господу подижу се на крилима као орлови (Ис. 40, 31). Тада су све слободе које се човеку нуде неодговарајуће. И никакв тоталитаризам није у стању да подјарми његову слободу. Боље је да људи не верују у Њега него да имају лажно веровање, него да болесни и залуђени људи представљају себе као Његовим учитељима, и апостолима. Боље је искрено порицање него искривљено веровање. „Мора нам бити дражи истински ад од умишљеног раја“(Симон Веил).

2 Коментара

Sonja Leugermann

пре 4 године

Наш драги Бој је тако благ и неописиво преплављив љубављу...и када је тако, онда смо тихи ... тако нечујни зар не , јер не желимо да се сва та љубав негде излије и све је свето и добро око нас и ближњи и природа и свака пчелица....и осећамо неизмерну и скрушену благодарност ... Хвала Богу драгом! Тек онда када то некако ипак испустимо онда знамо колико смо недостојни и "млаки" и "искривљени " .... а неки наши свети оци кажу да онда не треба да будемо узнемирени и напрегнути и да се некако приморавамо "студеној" и "огњеној" вери ....кажу да треба да се само једноставно скрушеношћу и послушношћу смиравамо ... и када чезнући тако осетимо, да де се на пример више не гневимо када нас вређају већ да се заиста радујемо и незлопамтимо.... е да смо онда поново пред вратима Љубави Божије - онако "огњеној" или "студеној" и да је то само дар Божији- дар Духа Светога и то онолико колико смо ми то заслужили ... Нека би нам дао Бог наш драги да увек будемо достојни његове Блаженствене Љубави и Васкрсења.

Манастир Подмаине

пре 4 године

Амин. Боже дај!

Оставите Коментар